Tips voor perfecte koekjes | Vahine
Terug naar Blog
Ideeen en Tips

Hoe maak je de perfecte koekjes?

Koekjes zijn het leven (nou ja, bijna)!! Wie is er geen koekjesjunkie? Wie? Wie antwoordt met ""ik"" kan weggaan ;))).

Of je ze nu graag dik en vol hebt, klein en zacht, groot en knapperig, met chocolade, vanille, pindakaas, marshmallow of thee, deze zoetigheden lust bijna iedereen!

astuces_pour_des_cookies_parfaits_1
astuces_pour_des_cookies_parfaits_2

OORSPRONG VAN DE COOKIE

Zoals gebruikelijk voor dit soort delicatessen, waren het onze Amerikaanse vrienden die de eerste ""Chocolate Chip Cookie"" creëerden (ja, want in werkelijkheid betekent ""cookie"" alleen ""klein koekje"", ook al betekent ""koekje"" voor ons Europeanen ""klein koekje met chocoladechips"").

Deze creatie is, net als onze mooie tarte tatin, het resultaat van een ""mislukt"" recept (maar hoe goed is het om fouten te maken!!). Er zijn verschillende versies van het waarom en hoe van de fout in het recept, maar één ding is zeker, Ruth Graves Wakefiels gaf in 1930 in Massachusetts (bedankt) geboorte aan dit kleine wonder. Gelukkig heeft het koekje ook de weg naar ons gevonden!

astuces_pour_des_cookies_parfaits_3

TIPS VOOR SUCCESVOLLE COOKIES

Tijd voor de praktijk! Het is allemaal goed en wel om je te laten watertanden door al deze verhalen, maar ken je de kleine trucjes/varianten om geslaagde cookies te maken?

Omdat de basis (wereldwijd) hetzelfde blijft, mengen we boter, eieren, meel, gist, suiker en chocoladeschilfers en poef.... het koekje is klaar (het ergste van dit alles is dat het supereenvoudig te maken is en dat het in 7 minuten gebakken is!!).

Heel belangrijk: we gebruiken kwaliteitsproducten (en ja, dat maakt het verschil) want afhankelijk van de boter die we bijvoorbeeld gebruiken, zal het resultaat niet hetzelfde zijn (oeps....). Je laat je koekjes minstens 30 minuten in de koelkast rusten (de chemie werkt) voor het bakken, zodat de koekjes niet uitlopen tijdens het bakken. Om ze vorm te geven, gebruiken we een ijslepel. Ook voor wie eens iets anders wil, zijn er tal van mogelijkheden. Je kan de boter bijvoorbeeld vervangen door amandelboter of pindakaas. Of je kan variëren met de chocolade (donker, wit, melk), gedroogde vruchten toevoegen (pinda's, hazelnoten, amandelen...), ""verrassende"" koekjes maken (karamelhart, smeerbaar hart, marshmallowhart...) of met de bloem variëren (tarwe, rijst, kastanje...)...

Hoe dan ook, koekjes zijn leuk!

RECEPT VOOR CHOCOLADEKOEKJES

En omdat een recept met iedereen gedeeld moet worden, vind je hier mijn recept voor chocoladekoekjes. Als je ze knapperig (en zacht van binnen) wilt, kun je er 50 gram extra boter aan toevoegen. Als je ze daarentegen dik en vol wilt, kan je 30 gr boter weglaten uit het basisrecept.

Moeilijk om ze niet allemaal op te eten tijdens het maken!!! Deze kleine koekjes zijn heerlijk als ze uit de oven komen of wanneer ze nog een beetje warm zijn. Ik bewaar er altijd één of twee ongebakken, om ze op het laatste moment in de oven te zetten (niets is beter voor een heerlijke geïmproviseerde snack), want koekjes zijn niet lang houdbaar (maximaal 2 dagen).

Ik hoop dat dit chocoladerecept het wachten op de lente wat makkelijker maakt :)

Maïa

Gerelateerde Recepten
Koekjeslolly's met chocolade
  • Eenvoudig
Regenboogupcakes
  • Eenvoudig
Eenhoorncupcakes
  • Eenvoudig
raspberry
raspberry
raspberry
nut
nut
nut
nuts
chocolate
chocolate
Gerelateerde producten