Vahiné Bourbon vanille: authentiek en betrokken
Vahiné Madagaskar Bourbon Vanille is een vanille geteeld met de zuiverste traditie, met respect voor het milieu en de lokale leefgemeenschappen. Vahiné zet zich van producent tot consument in voor het leveren van kwaliteitsvanille op basis van historische expertise en strikte productieprocessen, die alle aromatische kracht garanderen.
Herkomst & Expertise
De Vahiné Bourbon Vanille;
wordt geteeld op Madagaskar,
in de regio SAVA (Sambava, Antalaha, Vohemar, Andapa), Ambanj en Antongile Bay.
Wist je dat?
Vanille is afkomstig uit Mexico en komt uit de orchideeënfamilie. Het werd in de 17e eeuw door de Bourbon-koningen geïmporteerd naar het eiland Réunion, vandaar de naam! Deze Planifolia-variëteit wordt nu geteeld op Madagaskar , de Comoren en op Réunion.
De Vahiné Bourbon Vanille
Vahiné werkt nauw samen met lokale, kleine producenten die al generaties lang vanille kweken om de natuurlijke grondstoffen en de economische gezondheid op lange termijn te bewaken.
Vahiné controleert de hele productie van het handmatig plukken tot het eindproduct in de winkel.
In 2019 was bijna 40% van de Vahiné Bourbon-vanillebonen in Madagaskar
afkomstig uit een duurzame bron.
Doelstelling: 100%
in 2025
Sinds 2019 gaat Vahiné, naast het Bio Vahiné-label, nog verder in de eco-verantwoordelijkheidsaanpak en integreert ze het Rainforest Alliance-label, een garantie voor
respect voor mens en milieu.
De historische teelt van Bourbon vanille
Norbert
producent
8 tot 9 maanden
zijn er nodig om de groene boon te laten uitgroeien tot een rijpe vanilleboon met een volle smaaken ultiem aroma-potentieel
Mélissa
bevruchtster
De orchidee
wordt met de hand bestoven
door een "bevruchtster" op de dag van bloei.
Jean
keurmeester
De verfijnde bonen worden dan
met zorg gesorteerd
en geselecteerd
De Bourbon vanilleboon wordt dan
met de hand geselecteerd.
Deze wordt op natuurlijke wijze in de zon gedroogd en vervolgens gedurende 2 tot 3 maanden in houten kisten gerijpt.
De grootste zorg
wordt besteed aan de Bourbon vanillebonen tot ze verpakt zijn in een luchtdichte verpakking die alle aroma's en smaken behoudt.
Geëngageerde en verantwoordelijke vanilleproductie
Vahiné werkt samen met lokale vanilleproducenten die zorgen voor het behouden van de
natuurlijke grondstoffen
om de economische gezondheid van de gemeenschappenop lange termijn te waarborgen.
Via haar partners ter plaatse (particuliere, publieke en niet-gouvernementele organisaties) helpt Vahiné bij de invoering van betere landbouwpraktijken om de productiviteit en kwaliteit van vanille-gewassen te verbeteren en zo een beter en regelmatiger inkomen voor landbouwers te garanderen.
Tot nu toe heeft deze
samenwerking het inkomen van
5.200 Bourbon vanille-producentenin Madagaskar doen toenemen.
Vahiné werkt aan de verbetering
van de leefomstandigheden
van de producenten door hun toegang tot huisvesting en gezondheidszorg te vergemakkelijken.
Tot op heden is er hulp verleend voor de toegang tot
ziektekostenverzekering
aan meer dan 10.000 leden van vanille-producerende gezinnen.
Tot nu toe werden er 5 scholen gerenoveerd,
waardoor 500 leerlingen bereikt werden,
en zijn er 6.000 schoolkits uitgedeeld omkinderarbeid te bestrijden en gemeenschappen te ondersteunen.
Een intense en smakelijke vanille
Bourbon Vanille staat bekend om
de intense smaak en
de warme en houtachtige tinten
Het levert
alle smaak
voor uw desserts
crème brûlée, îles flottantes (sneeuweieren), pannenkoekenbeslag, yoghurtcake, compotes…
Ontdek onze recepten